Přehled všech pizzerií naleznete na www.pizzerie-pizza.cz :-)
Příprava pizzy je překvapivě velmi jednoduchá. Můžete do tohoto procesu zapojit i děti. K míchání a hnětení těsta stačí několik minut času a pak se těsto nechá kynout po dobu 1-2 hodin.
Základními ingrediencemi jsou – mouka, sůl, droždí, rajčata a sýr. Tajemstvím úspěchu zůstává použití kvalitní mouky, nejlépe chlebové, ale možno použít i nebělenou, obyčejnou mouku. Ruční zpracování těsta je lepší, dá se však hníst i v robotu. Míchá se pouze tak dlouho, dokud se ingredience nespojí, 30-45 sekund. Troubu je nutno předehřát na 250 °C.
Doba přípravy: 20 minut
Kynutí: cca 1 hodina
Ingredience:
15 g čerstvého droždí nebo lžička suchého
cca 250 ml teplé vody
300 g chlebové mouky
½ lžičky soli
1 lžíce extra panenského olivového oleje (nemusí nutně být)
Do hrnku dáme droždí a přidáme ½ šálku (125 ml) teplé vody. Lehce mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Necháme 10 minut stranou a počkáme, až se vytvoří pěna.
Poté do středně velké mísy nasypeme mouku a sůl. Nalijeme kvásek, případně olej a zbylou vodu, aby vzniklo trochu lepivé těsto. Vál poprášíme moukou, vyndáme na něj těsto a vytvoříme kouli.
Těsto hněteme 8-10 minut až už se nelepí, zvedneme jej a praštíme s ním o vál, aby se uvolnil lepek. Hotové těsto je pružné a hladké. Pod povrchem jsou vidět vzduchové bubliny. Přemístíme těsto do velké čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Těsto nesmí být příliš suché, aby na povrchu nepraskalo. Lze jej vytahovat podle libosti a teplo rukou pomáhá uvolňovat lepek. Těsto přemístíme na plech a roztáhneme jej pomocí prstů až k okrajům. Kolem okrajů těsto stlačíme, aby vznikla hrana, jež při pečení zabrání vytékání náplně.
Většinou se začíná plnit rajčatovou omáčkou, kterou rovnoměrně rozetřeme po celé ploše těsta. Vyskládáme všechny ingredience, které jsme si připravili a necháme několik minut odpočinout. Poté vložíme do trouby a pečeme.